Επιχειρηματικό Μοντέλο

Επιχειρηματικό Μοντέλο

Επιχειρηματικό Μοντέλο

Το Επιχειρηματικό Μοντέλο περιγράφει την εργασία και γενικές λεπτομέρειες που αναφέρονται στις δραστηριότητες της επιχείρησης. Ειδικότερα περιγράφει την λογική μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός προσφέρει και δημιουργεί αξίες όπως κοινωνικές, οικονομικές κ.α. Η διαδικασία του σχεδιασμού της οργάνωσης και των εμπορικών πρακτικών, αποτελεί μέρος της επιχειρηματικής στρατηγικής. Το επιχειρηματικό μοντέλο παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα σε κάθε ενδιαφερόμενο της επιχείρησης.

Το Διαδικτυακό Επιχειρηματικό Μοντέλο επηρεάζουν σημαντικά το ηλεκτρονικό εμπόριο, και το διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες στους χρήστες – καταναλωτές σε μικρότερο κόστος.

Νέα Διαδικτυακά Μοντέλα

Οι επιχειρήσεις ενεργοποιούνται στο διαδίκτυο. Σχεδιασμός επιχειρηματικών μοντέλων με βάση απόκτησης εσόδων στο κλάδο της πληροφορικής είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξή και την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Οφέλη Νέων Ψηφιακών Επιχειρηματικών Μοντέλων

Η σωστή χρήση τους από τις επιχειρήσεις που τα εφαρμόζουν αποδίδουν σε αυτές μέγιστο όφελος. Τα κοινωνικά οφέλη είναι η ολοκληρωμένη, ευκολότερη και ισότιμη πρόσβαση, η αύξηση των δυνατοτήτων και η πληρέστερη διαθέσιμη πληροφόρηση.

Επιχειρηματικά Μοντέλα του Διαδικτύου

Τα κύρια επιχειρηματικά μοντέλα του διαδικτύου είναι:

1. Μοντέλο Χρηματομεσιτικό

Brokerage Model εφαρμόζεται στις περιπτώσεις B2B Business to Business – επιχείρηση προς επιχείρηση, B2C Business to Consumer – επιχείρηση προς καταναλωτή, ή C2C Consumer to Consumer καταναλωτή προς καταναλωτή.

2. Μοντέλο Διαφήμισης

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Διαδικτυακής Διαφήμισης. Δίκτυο ενημέρωσης στο διαδίκτυο, όπως, σε ιστοσελίδες, υπηρεσίες  όπως email, blogs, μηνύματα συνοδευόμενα από γραπτές διαφημίσεις.

3. Μοντέλο Εμπόρου

eCommerce ηλεκτρονικό εμπόριο. Το εικονικό εμπόριο, το εμπόριο λιανικής λειτουργεί ολοκληρωτικά στο διαδίκτυο.

4. Μοντέλο Κατασκευαστή

Manufacture model. Βελτιωμένες υπηρεσίες και καλύτερη κατανόηση των προτιμήσεων των πελατών. Ο κατασκευαστής με την άμεση επαφή με τον πελάτη του αποφεύγει τα περισσότερα κόστη διανομής. Η στρατηγική αυτή είναι οικονομικά αποδοτικότερη και εξασφαλίζει εν μέρη ολιγοπώλιο στην επιχείρηση του λόγο της υψηλής επισκεψιμότητας στις διαδικτυακές σελίδες.

5. Μοντέλο Συνεργατικό

Affiliate Model παρουσιάζει ευκαιρίες αγορών, σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα πλοηγείτε ο χρήστης. Οι συνεργαζόμενοι παρέχουν στους εμπόρους τα σημεία αγοράς που πραγματοποιούνται με τα κλικ στην ιστοσελίδα. Επίσης περιλαμβάνει ανταλλαγή διαφημιστικού χώρου, πληρωμή ανά κλικ και προγράμματα μοιρασιάς εσόδων. Επιχειρηματικό Μοντέλο

6. Μοντέλο του Πληροφοριοδότη

Infomediary Model συλλογή δεδομένων για παραγωγούς και τα προϊόντα τους που είναι χρήσιμα στους καταναλωτές. Marketing κινήτρων, οι μεσάζοντες πληροφοριών που βοηθούν τους αγοραστές ή και τους πωλητές να κατανοήσουν καλύτερα μια συγκεκριμένη αγορά υπηρεσιών και προϊόντων. Τα δεδομένα των χρηστών συγκεντρώνονται για αυτό τον σκοπό, πωλούνται στους διαφημιστές για στοχευμένες διαφημίσεις.

7. Μοντέλο Χρησιμότητας

Utility Model το κόστος της ψηφιακής διαφήμισης δεν είναι σταθερό κάθε μήνα αλλά βασίζεται στην πραγματική μέτρηση της χρήσης και την αντίστοιχή χρέωση.

8. Μοντέλο Ιογενούς Μάρκετινγκ

Viral Marketing, η πρόθεση της επιχείρησης να θέλει το περιεχόμενο να διαδοθεί γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι τα Κοινωνικά Δίκτυα – Social Media και το Διαδίκτυο – Internet. Τα χαρακτηριστικά του είναι το χαμηλό κόστος. Απευθύνεται σε μια πολύ ομοιογενή αγορά που το περιεχόμενο είναι ευπρόσδεκτο, δημιουργεί ένα συγκεκριμένο βαθμό ενθουσιασμού και έχει καλύτερη τοποθέτηση και αξιοπιστία στην άποψη των καταναλωτών, χρηστών του διαδικτύου.

9. Μοντέλο Συνδρομής

Subscription Model, υπηρεσίες περιεχομένου. Προωθούνται στους χρήστες του διαδικτύου με μορφή κειμένου, ήχου ή video, από χρήστες σε χρήστες οι οποίοι διανέμουν πληροφορίες σε όλα τα ψηφιακά δίκτυα.

10. Μοντέλο Κοινότητας

Community Model είναι οι πιο ανθοφόρα επιχειρηματική μορφή ανάπτυξης λόγο της αύξησης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Βασίζεται σε δημιουργία εσόδων από συσχετιζόμενες υπηρεσίες όπως η υποστήριξή προϊόντος, τη θέση λειτουργίας συστημάτων, μαθήματα εκπαίδευσης και τεκμηρίωση του χρήστη από τον χρήστη. Τέλος, η μορφή αυτή παρέχει ευκαιρίες για συσχετιζόμενες διαφημίσεις και συνδρομές σχετικά με ανώτερης ποιότητα υπηρεσίες. Επιχειρηματικό Μοντέλο

11. Μοντέλο Επιδότησης Κόστους

Οι επιχειρήσεις παρακολουθούν την γκάμα των προϊόντων και τιμολογούν κάποια στο μηδέν ώστε να κάνουν άλλα προϊόντα πιο ελκυστικά. Το επιχειρηματικό μοντέλο αυτό αφορά όλους τους κλάδους και όχι μόνο σε αυτούς που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.

12. Μοντέλο Αγοράς των Τριών Μερών

Το επιχειρηματικό μοντέλο αναφέρεται σε όλους τους κλάδους. Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δημιουργούν έσοδα με πολλούς τρόπους. Όπως η πώληση πληροφοριών στις εμπορικές επιχειρήσεις με την διαφήμιση στο διαδίκτυο και την πώληση των προϊόντων και υπηρεσιών τους στους πελάτες τους.

13. Freemium Model

Ο όρος αυτός επινοήθηκε από τον Fred Wilson, υπεύθυνο για επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (Venture Capitals) και είναι από τα πιο κοινά επιχειρηματικά μοντέλα και παίρνουν πολλές μορφές. Η επιχείρηση βασίζεται στον brand, στις υπηρεσίες και στα προϊόντα που προσφέρει για να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών της.

14. Μοντέλο μη Χρηματικών Αγορών

 Nonmonetary Markets Η διανομή του μηδενικού κόστους έχει μετασχηματίσει το να «μοιραζόμαστε» σε επιχειρηματικό κλάδο. Κάθε φορά που οι χρήστες αναζητούν στην Google, τις δίνετε η βοήθεια να βελτιώσει τους αλγόριθμούς των διαφημιστικών στόχων της.  Οι χρήστες ανεξάρτητα εάν τους είναι γνωστό πληρώνουν με την εργασία τους για κάτι που προσφέρεται δωρεάν.

15. Μοντέλο της Airbnb και του Marketplace

O Οικοδεσπότης μπορεί να δημιουργήσει ένα προφίλ μέσα από το οποίο δίνει πληροφορίες και φωτογραφίες για το κατάλυμα το οποίο διαθέτει προς ενοικίαση. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει μήνυμα στον οικοδεσπότη ζητώντας οποιαδήποτε πληροφορία για το συγκεκριμένο κατάλυμα, ενώ μπορεί να κάνει κράτηση του καταλύματος για τις ημερομηνίες που ενδιαφέρεται να ταξιδέψει και να διαμείνει σε αυτό.

Name your own price ο πελάτης ορίζει την τιμή που είναι διατεθειμένος να πληρώσει για ένα προϊόν ή υπηρεσία, μέσα από την βάση δεδομένων της επιχείρησης. Στο Brokerage model το Airbnb είναι ο διαμεσολαβητής με αυτό τον τρόπο μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Ο διαμεσολαβητής μπορεί να μην έχει υλική υπόσταση.

Οικονομία προϊόντων, όπου ένας καταναλωτής αποκτά πρόσβαση σε ένα προϊόν, ενώ ο πάροχος υπηρεσιών διατηρεί την κυριότητα. 

Το Marketplace model συνδέει σε ένα ιστότοπο όλους τους καταναλωτές είτε πωλητές, είτε πελάτες, και σε αντάλλαγμα λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό για τις υπηρεσίες του ενώ το TheAccessoverOwnership Model παρέχει αγαθά ή υπηρεσίες που παραδοσιακά γίνονται μόνο μέσω αγοράς ή ιδιοκτησίας.

Η Οικονομία διαμοιρασμού δεν περιλαμβάνει την μεταχειρισμένη οικονομία, στην οποία πωλούνται ή παραδίδονται αγαθά μεταξύ των καταναλωτών. Επιχειρηματικό Μοντέλο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Review Your Cart
0
Add Coupon Code
Subtotal
Total Installment Payments
Bundle Discount