My Book
" Εργαστήρια Δραματικής Τέχνης και Επιχειρηματικότητας στις Φυλακές "
My Book
My Book, το περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρεται στις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, το προφίλ των φυλακισμένων και την εκπαιδευτική διαδικασία με τεχνικές από την δραματική τέχνη.
Κωνσταντία Γραμματικοπούλου Μάρκετερ – Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων M.Ed.
Καινοτομία του βιβλίου αποτελεί η παρουσίαση ενός ερευνητικού προγράμματος, δεκατεσσάρων εργαστηρίων, με θέματα από την επιστήμη του Μάρκετινγκ και της Επιχειρηματικότητας. Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν εκπαιδευτικές τεχνικές από την Δραματική Τέχνη με κυρίαρχη το «παιχνίδι ρόλου». Η εμπλοκή των φυλακισμένων στην διαδικασία της μάθησης πραγματοποιήθηκε μέσα από τις εμπειρίες τους και την προσωπική τους κρίση και αντίληψη έτσι όπως εκφράστηκαν στο παιχνίδι και σε συζητήσεις.
Τα αποτελέσματα της έρευνα έδειξαν ότι καλλιεργήθηκαν προσωπικές δεξιότητες όπως η αυτοδιαχείριση, η αυτοπεποίθηση, η επίλυση προβλημάτων, η επικοινωνία, η συνεργασία, η ομαδική εργασία, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η επιχειρηματολογία, ο γραπτός και προφορικός λόγος κα.
Παράλληλα οι φυλακισμένοι εμπέδωσαν επιστημονικές γνώσεις και διαχειρίστηκαν έννοιες όπως είναι η φιλοσοφία του μάρκετινγκ, το μείγμα μάρκετινγκ, στρατηγικές ανάπτυξης νέου προϊόντος, στρατηγικές τιμολόγησης, η θεωρία ιεράρχησης αναγκών κατά τον Μάσλοου, η έρευνα αγοράς, η ανάλυση SWOT, ο κύκλος ζωής του προϊόντος.
Τοποθετήθηκαν σε ζητήματα, βρήκαν λύσεις σε προβλήματα και διατύπωσαν τις δικές τους εμπεριστατωμένες προτάσεις, οι οποίες ήταν σύγχρονες, έξυπνες και πρωτότυπες. Μερικές από αυτές ήταν η δημιουργία εστιατορίου μέσα στη θάλασσα, ενοικιαζόμενο δωμάτιο σε δεντρόσπιτο, νέα γεύση τσίπουρου με βατόμουρα και σκουριχιά, αγροτουριστικές επιχειρήσεις με πρωτότυπες δραστηριότητες κ.α..
Η αίθουσα μαθητείας του Κλειστού Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου, όπου έλαβαν χώρα τα εργαστήρια, μετατράπηκε σε αίθουσα συσκέψεων με πολλές επιχειρηματικές ιδέες και με συχνές διαπραγματεύσεις, αντιπαραθέσεις αλλά πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και τους κανόνες του διαλόγου και της συζήτησης. My Book
Τη Δευτέρα 14/11 από 13.00 έως 15.00 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, ΑΘΗΝΑ, στον 3ο όροφο, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση της έκδοσης της σειράς με τον γενικό τίτλο «ΕΓΚΛΕΙΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ- Στις φυλακές Τίρυνθας & Ναυπλίου».
« Εργαστήρια Δραματικής Τέχνης και Επιχειρηματικότητας στις Φυλακές»
Η συγγραφέας που σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα τοποθέτησε στο βιβλίο πολλά βιωματικά στοιχεία. Σκέψεις, προβληματισμοί, συναισθήματα και συμπεράσματα είναι αποτυπωμένα σε μια εμπειρία ζωής που η διδάσκουσα έγινε διδασκόμενη και πήρε ένα μάθημα για ύψιστες αξίες όπως είναι η ελευθερία και η οικογένεια.
Διαπίστωσε την αποτελεσματικότητα της μαθητοκεντρικής διδασκαλίας με τον μαθητή να είναι πρωταγωνιστής στην εκπαιδευτική διεργασία και εντυπωσιάστηκε από την ανάδειξη κοινωνικών θεμάτων που προέκυψαν από τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τον τρόπο έκφρασης των συμμετεχόντων. My Book
Σήμερα το βιβλίο αποτελεί μια απάντηση στο επίκαιρο πρόβλημα της εφηβικής παραβατικότητας και της βίας που αναπτύσσεται εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος.
Δυστυχώς στο προφίλ των φυλακισμένων συναντούμε ανθρώπους που, στα τρυφερά ίσως και πολυτάραχα χρόνια της εφηβείας, έχασαν τον δρόμο τους, απομακρύνθηκαν από την εκπαιδευτική διαδικασία και έκαναν λανθασμένες επιλογές που τους οδήγησαν στην φυλακή.
Η πρόληψη αυτής της κατάστασης έρχεται μέσα από την πρόταση η Δραματική Τέχνη να εμπλακεί στην εκπαίδευση και να δημιουργηθεί ένα νέο σχολείο που θα αποτελεί για όλους/ες τους μαθητές/τριες ένα προστατευτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορούν να δημιουργήσουν και να εξελιχθούν. Οι δάσκαλοι θα είναι πρωτίστως εμψυχωτές και θα διευκολύνουν τους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν γνώσεις, να καλλιεργήσουν προσωπικές δεξιότητες, να κοινωνικοποιηθούν.
Τα θετικά αυτά αποτελέσματα επιτυγχάνονται και μέσα στις αντίξοες συνθήκες των φυλακών και η Δραματική τέχνη λειτουργεί ως θεραπεία παραβατικών συμπεριφορών σε ανθρώπους που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία επανένταξης στην κοινωνία.
Στο σημείο αυτό εντοπίζεται η σπουδαιότητα του μεταπτυχιακού προγράμματος στις φυλακές γιατί αποτελεί μια γέφυρα επικοινωνίας των φυλακών με τον έξω κόσμο και μια έμπρακτη απόδειξη ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει τους φυλακισμένους ως ανθρώπινες υπάρξεις και όχι ως χαμένες υποθέσεις. My Book
Αυτό που η συγγραφέας θυμάται έντονα ήταν ότι πάντα έφευγε από τις συναντήσεις με ένα αίσθημα ευφορίας και χαρούμενης διάθεσης ενώ τα χαμόγελα των εγκλείστων πιστοποιούσαν πως αυτό ήταν αμοιβαίο. Μερικές από τις εκφράσεις τους ήταν:
«Ήμουνα χαρούμενος και σκεφτόμουνα χρήσιμα θέματα», «Εγώ θα συνεχίσω να παρακολουθώ τα νέα των επιχειρήσεων», «Περάσαμε καλά, να μας ξανάρθεις», «Σκέφτηκα έξυπνα πράγματα και ένιωθα χαρούμενος», «Είναι ωραίο να ακούν την γνώμη σου και να σε υπολογίζουν, σε κάνει να νιώθεις σπουδαίος» «Διασκέδασα και πέρασα ευχάριστα» «Δεν βαρέθηκα καθόλου, ούτε κουράστηκα» «Υπήρχε ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια».
Οι έγκλειστοι αισθάνθηκαν ότι είναι ικανοί όχι μόνο να σχεδιάσουν αλλά και να λειτουργήσουν μια επιχείρηση, αρκεί να την προετοιμάσουν μεθοδικά. Χαρακτηριστικά είπαν:
«Μην το βλέπεις και απίθανο να φτιάξω στο μέλλον μια επιχείρηση, έχω έναν χώρο», «Θα θυμάμαι μια ξανθιά που έκανε μάθημα, δηλαδή συζήτηση και παιχνίδια για τις επιχειρήσεις», «Το ‘ξερα ότι το είχα και μου το είπατε κα Κωνσταντία και εσείς», «Με κάνατε να οργανωθώ, τα ’ξερα όλα αυτά, τώρα τα ξαναέβαλα σε γραμμή», «Μου άρεσε να λέω τη γνώμη μου», «Ήταν καλό γιατί μιλούσαμε για δουλειά», «Ήταν μέσα από τη ζωή», «Μου θύμισε εμπειρίες από την δουλειά μου». My Book
Η συγκίνηση ήταν μεγάλη όταν εκφράστηκε η επιθυμία να ξαναγυρίσει η δασκάλα τους για νέες γνώσεις και εμπειρίες. Ενδεχομένως και για ένα επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan) που θα υλοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες αγοράς. My Book
Η λαχτάρα για μάθηση ήταν μεγάλη, ίσως και η ανάγκη για επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Το σίγουρο ήταν πως η συγγραφέας και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις φυλακές αντιμετώπισαν τις αντίξοες συνθήκες του εγκλεισμού ως πρόκληση για την διερεύνηση των ευκαιριών που, ενδεχομένως, μπορούν να δημιουργηθούν στον χώρο και όχι ως αιτία παραίτησης.
Στο πρόγραμμα και στο βιβλίο αποτυπώθηκε η ελπίδα ότι οι φυλακισμένοι μπορούν να ξεπεράσουν το στίγμα της φυλακής και μέσα από κόπο και προσπάθεια να τολμήσουν ένα νέο ξεκίνημα. Η κοινωνία οφείλει να μην τους απογοητεύσει! My Book